مقدمه
بسيارى از انديشهورزان، عصر كنونى را عصر اطلاعات نام گذاشتهاند و به دنبال آن جامعهاى را كه در عصره علم و پويايى، پيشتاز مىدانند كه كه اساساً از دو عنصر اطلاعات و اطلاعرسانى برخوردار باشد. و جامعهاى مىتواند موّفق باشد كه از دو عنصر به شايستگى بهرهمند گردد. و بدون هر يك، قطعاً آن جامعه با نارسايىهاى سختى رو به رو خواهد شد. و اين هم به دليل نبود اطلاعات و يا در اختيار نداشتن دانش اطلاعرسانى است كه هر يك مىتواند جامعهاى را به بحران يا واپس گرايى بكشاند.
مفهوم اطلاعرسانى
اصطلاح اطلاعرسانى مركب از دو كلمه اطلاع و رسانى است. اطلاع در لغت به معناى معلومات و دانش آمده است؛ اميا با كمى تأمل مىتوان به تفاوت بين اطلاعات و معلومات دست يافت. معلوما نسبت به ذهنيات اطلاق دارد؛ يعنى مطلق آن چه كه در ذهن است. و حال آن كه اصطلاح اطلاعات مفيد به مفاهيم و معلوماتى است كه ارزش شناساندن و اطلاع دادن را دارند؛ و به عبارت ديگر، معلومات كليدى و محورى و قابل اطلاع دادن.
امّا جزء دوم و رسانى به معناى رسانيدن آمده است.
با توجه به تحليل نحوى اطلاعرسانى به تعريف اصطلاحى آن خواهيم پرداخت. اطلاعرسانى به معناى "مناسب سازى اشاعه اطلاعات" و در تعريف ديگر به معناى "دانشى كه درباره كيفيت و- P} عباس حرى، مرورى بر اطلاعات و اطلاعرسانى ص64 ناشر كتابخانه س اول{P .1372 كاربرد اطلاعات، نيروهاى حاكم بر جريان اطلاعات و همه ابزارهاى آماده سازى اطلاعات براى دسترسى و استفاده مطلوب تحقيق مىكند" است.
- P} محمدباقر مقدم، در آمدى بر ردهبندى علوم ص47 ناشر كتابخانه آيتالله مرعشى سال1373 چاپ اول.{P تعريفهاى ياد شده، به عملكردهاى علم اطلاعرسانى نظر دارد و تعريفى منطقى از اطلاع رسانى به ما ارائه نمىدهد. در عين حال، اين تعريفها حاوى نكات مهمى هستند كه عبارتاند از:
الف: اطلاعرسانى علمى آلى است.
ب:غايت در اين علم دسترسى راحت و دقيق به اطلاعات مىباشد.